Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

"Το αποτύπωμα της κρίσης"

Έτσι κι αλλιώς η λογοτεχνία χρειάζεται χρόνο. Δεν ανήκει στις τέχνες που εμπνέεται άμεσα από την επικαιρότητα, παρότι οι αναταράξεις και οι ανατροπές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους σε κάποιες λογοτεχνικές σελίδες. Αυτή τη φορά, όμως, δεκαεπτά σύγχρονοι Ελληνες συγγραφείς κλήθηκαν να γράψουν με αποκλειστική έμπνευση (και περιεχόμενο) την κρίση. Η «παραγγελία» και η παρακίνηση δόθηκαν από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και με την επιμέλεια της Ελένης Μπούρα και της Μικέλας Χαρτουλάρη «Το αποτύπωμα της κρίσης» (όπως είναι ο τίτλος του συλλογικού αυτού τόμου) είναι πλέον στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Οι συγγραφείς Κ. Ακρίβος, Χρ. Αστερίου, Ελ. Γιαννακάκη, Βασ. Γκουρογιάννης, Θοδ. Γρηγοριάδης, Σωτ. Δημητρίου, Τ. Καλούτσας, Κ. Κατσουλάρης, Λένα Κιτσοπούλου, Ν. Κουνενής, Μιχ. Μοδινός, Χρ. Οικονόμου, Ν. Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου και Χρήστος Χρυσόπουλος με τα διηγήματά τους μας θυμίζουν προτερήματα και ελαττώματα της καθημερινής μας συμπεριφοράς, μας συγκινούν με μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες, μας προκαλούν να δούμε και κάτω από το «χαλί» της νεοελληνικής ψυχοσύνθεσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_21/02/2013_511887

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Οι [συγγραφείς που συμμετέχουν στον τόμο] εκπροσωπούν όλες σχεδόν τις ηλικιακές γενιές και πολλά διαφορετικά στιλ, είναι δηλαδή αρκετά αντιπροσωπευτικοί της σημερινής λογοτεχνικής μας ζωής». 
Μανώλης Πιμπλής, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)

«Οι δεκαεπτά σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, που κλήθηκαν να γράψουν με αποκλειστική έμπνευση (και περιεχόμενο) την κρίση, […] με τα διηγήματά τους μας θυμίζουν προτερήματα και ελαττώματα της καθημερινής μας συμπεριφοράς, μας συγκινούν με μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες, μας προκαλούν να δούμε και κάτω από το «χαλί» της νεοελληνικής ψυχοσύνθεσης. […] Τελικά η λογοτεχνία έχει πολλά να πει για την κρίση. Απλώς μόλις τώρα άρχισε να μιλάει».
Όλγα Σελλά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Τι μπορεί να κάνει η λογοτεχνία για την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία τριετία; Με ποιους τρόπους είναι σε θέση να την προσεγγίσει και να την καταλάβει; Δεν ενέχει κάτι τέτοιο κινδύνους; Πώς θα καταπιαστούν οι συγγραφείς με ένα φαινόμενο που παραμένει εν εξελίξει, με μια κατάσταση η οποία σίγουρα δεν έχει ολοκληρώσει την πορεία της; Απαντήσεις μπορούμε να ανιχνεύσουμε στον συλλογικό τόμο Το αποτύπωμα της κρίσης, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» (σελ. 144) με επιμέλεια της Ελένης Μπούρα και της Μικέλας Χαρτουλάρη. Δεκαεπτά παλαιότεροι και νεότεροι πεζογράφοι δοκιμάζουν στις σελίδες του τόμου μια πρώτη αναψηλάφηση των δυσκολιών και των αδιεξόδων που άρχισε να αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία από τα μέσα του 2010 και μετά».
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: