Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Προς τους μαθητές μου (μας)

Όλη μας η ζωή, τόσο η σχολική όσο κι εκείνη μετά το σχολείο, είναι ένα κουραστικό, άσκοπο κυνήγι του προγράμματος. Από παιδί, σε ζεύουν στον ζυγό του χρόνου, και εσύ δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να σπρώχνεις, και στο τέλος το αποτέλεσμα είναι πως ο μηχανισμός έχει κονιορτοποιήσει εσένα. Εσείς όμως είστε νέοι και μπορείτε να αποφύγετε τον ζυγό, μπορείτε να αρνηθείτε το σαμάρι για λίγο ακόμη. Έχετε την ηθική υποχρέωση να είστε γενναιόδωροι με τον ίδιο σας τον εαυτό. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τον εαυτό σας δίχως περιορισμούς, χωρίς φειδώ. Σπαταλήστε τις ημέρες σας, το χρόνο σας, να είστε απλόχεροι με τον εαυτό σας και στον εαυτό σας. Αυτή η εντυπωσιακή σπατάλη των πόρων σας, το απερίσκεπτο σκόρπισμα, δεν προσβάλλει τη δυστυχία των άσκοπα εργατικών ανθρώπωνž το αντίθετο, μάλιστα: τους τιμά – τους ανταμείβει, θα έλεγα. Γιατί θα έχετε όλη την ενήλικη ζωή μπροστά σας για να ρυθμίσετε τα μέσα και τους σκοπούς, για να μεριμνήσετε για το χρήσιμο, για να σχεδιάσετε το μέλλον θυσιάζοντας το σήμερα για το αύριο, για να υπολογίσετε, να προγραμματίσετε, να κάνετε κομπόδεμα, να αποταμιεύσετε, να κεφαλαιοποιήσετεž σήμερα, όμως, σαν παιδιά που είστε, διασπαθίζοντας την περιουσία που συγκέντρωσαν γενιές αποταμιευτών, εξαργυρώνετε μια υποθήκη χιλιετιών, δίνετε νόημα σε μια ολόκληρη γενιά λογιστών.

Η σπατάλη σας σας κάνει πλούσιους, γιατί μόνο γύρω από το στίβο, όπου όλοι πολεμούν για την επιβίωση, θα βρείτε το νόημα της μάχης ανακαλύπτοντας μιας διαφορετική γωνία επίθεσηςž μόνο εκείνο το απόγευμα που θα ξεκλέψετε από τη δουλειά και θα αφιερώσετε στην απόλυτη ελευθερία του έρωτα, θα εκτιμήσετε το αίσθημα του καθήκοντοςž μόνο σε εκείνο το διάλειμμα του ενός τετάρτου μεταξύ ιστορίας και μαθηματικών, θα μάθετε πραγματικό κάτι. Γι’ αυτό, μη φοβάστε. Πάρτε τη μιζέρια και πετάξτε τη στον τοίχο. Παραγγείλτε σαμπάνια. Με τα ψιλά που ο άπλετος χρόνος του κόσμου θα σας επιστρέψει σε αντάλλαγμα του ελάχιστου χρόνου της ύπαρξής σας, εσείς παραγγείλτε σαμπάνια.

(Αντιγράφοντας τα λόγια του A. Scurati, από το εξαιρετικό παιδαγωγικά βιβλίο του «Δάσκαλος και μαθητής»)









I can see you in the morning when you go to school
Don't forget your books, you know you've got to learn the golden rule,
Teacher tells you stop your play and get on with your work
And be like Johnnie - too-good, well don't you know he never shirks
- he's coming along!

After School is over you're playing in the park
Don't be out too late, don't let it get too dark
They tell you not to hang around and learn what life's about
And grow up just like them - won't you let it work it out
- and you're full of doubt

Don't do this and don't do that
What are they trying to do?- Make a good boy of you
Do they know where it's at?
Don't criticize, they're old and wise
Do as they tell you to
Don't want the devil to
Come out and put your eyes

Maybe I'm mistaken expecting you to fight
Or maybe I'm just crazy, I don't know wrong from right
But while I am still living, I've just got this to say
It's always up to you if you want to be that
Want to see that
Want to see that way
- you're coming along!



Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κ.Ν.Λ. Α' Λυκείου: Τα φύλα στη Λογοτεχνία

Σχέση μητέρας - γιου
Iωάννα Καρυστιάνη, "Τα σακιά" (αποσπάσματα)

Το βιβλίο είναι ένα ξερό χρονικό τρεισήμισι ημερών, τον Μάιο του 2008. Μοιράζεται σε πέντε μέρη: Το σύννεφο. Το ταχίνι. Το φτυάρι. Το κορδόνι. Το ντουβάρι. Η Καρυστιάνη επιστρέφει στον διαταραγμένο ψυχικά ήρωα του «Άγιου της μοναξιάς». Μόνο που εδώ δεν είναι μητροκτόνος, είναι βιαστής και δολοφόνος. Δίπλα στον μητροκτόνο ήρωα υπάρχουν δυο γυναίκες, η μητέρα και η φιλενάδα. Δίπλα στον Λίνο, τον ήρωα στα «Σακιά», βρίσκεται μόνο η μητέρα. Ο «Άγιος της μοναξιάς» θα βρεθεί στο Δρομοκατειο. Ο Λίνος στον Κορυδαλλό. Η πρώτη μάνα θα βρεθεί στον τάφο. Στη θέση της θα υποφέρει τη μοναξιά της η φιλενάδα. Η δεύτερη θα υποφέρει τη δική της μοναξιά μαζί με τις τύψεις της. Τι δεν έκανε σωστά στην ανατροφή του γιου της και κατάντησε βιαστής και δολοφόνος;

Για συνέχεια πατήστε: εδώ

Περικοπές ψυχών

Ο καθηγητής Βασίλης Κρεμμυδάς αναλύει στα σημερινά "ΝΕΑ" την επικινδυνότητα της κοινωνικής, πολιτιστικής και ηθικής κρίσης ως αντανάκλαση της ευρύτερης οικονομικής. Η περίπτωση του "παρανοϊκού" άνεργου δολοφόνου στις ΗΠΑ που σκότωσε έναν πρώην συνάδελφό του μπορεί να μοιάζει με trailer στο ελληνικό προσεχές αύριο... Γιατί όταν αφαιρείται βιαίως από σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπους η κοινωνική τους ταυτότητα, αύριο οι άνθρωποι "χωρίς πρόσωπο" θα αλληλοεξοντώνονται, έτσι... "χωρίς λόγο".
Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στην κρίση, η συμπεριφορά της μοιρολατρίας είτε και το αντίθετό της, η εξαλλοσύνη και η καταστροφή οδηγούν ασφαλώς στον εκφασισμό της κοινωνίας - το αποτέλεσμα το είδαμε και απορήσαμε στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόκειται όμως για αντανάκλαση του ίδιου φαινομένου• του φαινομένου της στάσης απέναντι στην κρίση. Πάντως, και για την κρίση και για τη διαχείρισή της και για τις συμπεριφορές της κοινωνίας απέναντί της τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών.
[Για συνέχεια: εδώ]

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

17 Αυγούστου 1944: Το μπλόκο της Κοκκινιάς - 68 χρόνια μετά



Εξαιρετικό του υλικό του Γιάννη Αναγνωστόπουλου που φιλοξενεί η Alfavita.
Ήταν 17 Αυγούστου 1944. Περίπου στις 2.30 το πρωί δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω από την Κοκκινιά περιοχές - από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί, Ρέντη, μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά. Μαζί με τους ναζί κατακτητές, καταφθάνει στην προσφυγούπολη, τη «Μικρή Μόσχα», όπως χαρακτηριζόταν η Κοκκινιά, το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Ν. Μπουραντά. Περίπου 3.000 οπλισμένοι με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα. Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την πόλη. Επικεφαλής είναι ο συνταγματάρχης Ι. Πλυντζανόπουλος, ο ταγματάρχης Γιώργος Σγούρος και ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκος Μπουραντάς. Στις 6 π.μ. ακούγονται χωνιά στους δρόμους της Κοκκινιάς. Ηταν χωνιά των ταγματασφαλιτών:
«Προσοχή - προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Ολοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Οσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου!».

Η συνέχεια εδώ: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=71009

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Φιλογνωσία: μια καινούργια ψηφιακή γωνιά

Το blog μας καλωσορίζει τη νέα ιστονησίδα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό του συναδέλφου Γιάννη Παρίση. Ευχόμαστε στον ίδιο καλό κουράγιο και δύναμη. Τέτοιες προσπάθειες στους χαλεπούς καιρούς της ξηρασίας του πνεύματος αποτελούν άνεμο φρεσκάδας και ελπίδας.


Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Με μεγάλη μας χαρά, σας αναγγέλλουμε την έναρξη λειτουργίας της Φιλογνωσίας. Πρόκειται για έναν νέο και εντελώς διαφορετικό ιστότοπο υψηλών προδιαγραφών. Απευθύνεται σε δασκάλους, φιλολόγους, φοιτητές και μαθητές, καθώς και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται για θέματα διδασκαλίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Όραμα και φιλοδοξία μας είναι αρχικά να προσφέρουμε διδακτικό και μαθησιακό υλικό εγγυημένης ποιότητας και εγκυρότητας, για όλες τις τάξεις και για όλα τα φιλολογικά μαθήματα, καθώς και για το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Δεν θα περιοριστούμε όμως μόνο σ’ αυτά. Η Φιλογνωσία σταδιακά θα διευρύνει το υλικό και τις δραστηριότητές της. Θα καλύψει και πολλούς άλλους τομείς και ανάγκες της σχολικής και φοιτητικής ζωής, της επιμόρφωσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και των σπουδών, της διά βίου μάθησης, ακόμα και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου όλων μας.
Απώτερος στόχος μας είναι να καταστεί η Φιλογνωσία μια αληθινή πηγή εκπαίδευσης και πολιτισμού μέσα στον αχανή ωκεανό του διαδικτύου. Κι αυτό, διότι το βαθύτερο πιστεύω μας είναι ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, μόνο η αληθινή και ουσιαστική παιδεία έχει τη δύναμη να οδηγήσει όλους μας μακριά από το αδιέξοδο, καλλιεργώντας τις αξίες, τα πρότυπα, τις ιδέες και τις γνώσεις που μας λείπουν.
Η Φιλογνωσία, λοιπόν, έχει ως στόχο να σταθεί δίπλα στο φιλόλογο και στο δάσκαλο, στον εκπαιδευτικό και στο μαθητή, συμβάλλοντας με τις δικές της δυνατότητες στη δημιουργία μιας κοινότητας παιδείας, η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την πνευματική δημιουργία. 
Θα μας βρείτε στη διαδικτυακή διεύθυνση www.philognosia.gr  Σας περιμένουμε!
με φιλικούς χαιρετισμούς
Νικήτας Παρίσης, Γιάννης Παρίσης