Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Aκρωτήρι Θήρας. Μια πολιτεία ξανά επισκέψιμη.

"Bγήκες από τα σωθικά της βροντής
Ανατριχιάζοντας μεσ' στα μετανιωμένα σύννεφα
Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη
Ζήτησες πρωτομάρτυρα τον ήλιο
Για να αντικρύσετε μαζί τη ριψοκίνδυνη αίγλη
Ν' ανοιχτείτε σε μια σταυροφόρα ηχώ στο πέλαγος"
                    Ωδή στη Σαντορίνη, Ο. Ελύτης

Την προηγούμενη εβδομάδα (11/04/2012) άνοιξε για το ευρύ κοινό ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια. Οι εργασίες αποπεράτωσης του νέου βιοκλιματικού στεγάστρου ολοκληρώθηκαν και παρά την έλλειψη του αναγκαίου εποπτικού υλικού, το οποίο ετοιμάζεται από τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών κι υπεύθυνου των ανασκαφών Χ. Ντούμα, οι επισκέπτες της Σαντορίνης μπορούν να βιώσουν την μοναδική εμπειρία να περιδιαβούν τα στενά και τις πλατείες ενός ακμαίου αστικού οικισμού με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Οικίες διώροφες, τριώροφες, ανοιχτές πλατείες, καταστήματα αγγείων βρίσκονται μπροστά μας σε απόσταση αναπνοής και μας καλούν να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων αυτού του παραθαλάσσιου κέντρου της Υστεροκυκλαδικής Περιόδου που καταστράφηκε από την ισχυρότατη ηφαιστειακή έκρηξη του 17ου αι. π.Χ. Το εξαιρετικά οργανωμένο Προϊστορικό Μουσείο στην πόλη των Φηρών, με τα εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών, συμπληρώνει την εικόνα μιας κοινωνίας κοσμοπολίτικης και ακμαίας που, έχοντας επιλύσει τα βιοτικά της προβλήματα, αναζητούσε το «ευ ζην».


Το νέο στέγαστρο, εντυπωσιακότατο ως κατασκευή, αλλά και ο εξαιρετικά προσεγμένος περιβάλλων χώρος δείχνουν πως οι μελέτες που προηγήθηκαν και η υλοποίησή τους έγιναν από ανθρώπους που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Μοναδική παραφωνία η εικόνα εγκατάλειψης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας. Η δικαιολογημένα λαμπρή προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού φαίνεται πως έχει οδηγήσει σε αδικαιολόγητη αδιαφορία για τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Θήρας. Τοίχοι γεμάτοι υγρασία, ελλείψεις ενημερωτικού υλικού και προθήκες που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1970 συνιστούν μια θλιβερή αντίθεση προς το τεχνολογικό θαύμα που προστατεύει τον ανασκαφικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Για περισσότερες φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ:
https://docs.google.com/presentation/d/1QFC7pWy8uderFUkTNnLX3ROgGYmSsJtt885ulhTTR6c/edit

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το φίλο Θοδωρή Μπαμπλέκο για τη φιλοξενία του στα υπόσκαφα της Οίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: