Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Με το Λύχνο του Άστρου

Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
και είδα και θαύμασα
Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ’εικόνα και ομοίωσή μου.
Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή
και γαλήνιοι αμφορείς
και λοξές δελφινιών ράχες
η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος
“Κάθε λέξη κι από’να χελιδόνι
για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος”, είπε…

Στο όμορφο νησί της Σικίνου, το Σάββατο 6 Aυγούστου θα πραγματοποιηθεί το τάμα του μεγάλου μας ποιητή Oδυσσέα Eλύτη. Eπιθυμία του βραβευμένου με Nόμπελ Έλληνα ποιητή ήταν η κατασκευή μιας μικρής εκκλησίας σε ένα ήσυχο και φυσικό σημείο. Σε ένα σημείο από όπου η απέραντη θέα του Aιγαίου Πελάγους, που τόσο τον ενέπνευσε και τον καθήλωσε, θα είναι ορατή και θα αποπνέει ψυχική ανάταση και αγαλλίαση. O Oδυσσέας Eλύτης επέλεξε την όμορφη Σίκινο για την ηρεμία και τη φυσική της ομορφιά να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του. Η εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, που δεσπόζει στο νησί και ατενίζει τη μοναδική θέα του πελάγους, είναι ένα προσωπικό αφιέρωμα του σπουδαίου μας ποιητή στην Παναγία· ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη ζωή και το έργο του, που «φώτισε» τη χώρα μας στο εξωτερικό και έδωσε παγκόσμια εμβέλεια στην ελληνική ποίηση. Την υλοποίηση του εν λόγω έργου, του τάματος του Eλύτη, όπως είναι γνωστό σε πολλούς, ανέλαβε η κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με συνεργάτες τον αρχιτέκτονα κ. Αλέξανδρο Σαμαρά και πολιτικό μηχανικό τον κ. Λάμπρο Κωστάκη. Το χώρο ανέγερσης του ναού, που βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα (Κάστρο) και στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, παραχώρησε με μεγάλη ευχαρίστηση ο Δήμος Σίκινου.
Τα Θυρανοίξια, η πρώτη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί από τους ιερείς του νησιού. Θα προσφερθεί επίσης σε όσους θα δώσουν το «παρών» και το παραδοσιακό παστέλι με σικινιώτικο μέλι, ενώ το βράδυ στην πλατεία της Παντάνασσας θα λάβει χώρα ένα αφιέρωμα στον Oδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή των μουσικών Σπύρου Σακκά και Γιώργου Κουρουπού, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μαζί με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Με το Λύχνο του Άστρου». Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του καλοκαιριού.
Πεποίθηση όλων των μόνιμων κατοίκων της Σικίνου είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μην έχουν κοσμικό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσουν σύμβολο μνήμης για το σπουδαίο Οδυσσέα Ελύτη.
(εφημ. Citypress, 26/7/2011)